Kozaračka 3, Velika Kladuša, BiH
Pon - Pet: 08h - 16h
tel: +387 37 771 700
Meni

Privrednici iz FBiH neće potpisivati nove ugovore o nabavci električne energije u kojima su cijene povećane i do 350 posto

17. Decembra 2021.

Udruženje poslodavaca FBiH: Privrednici neće potpisati ugovore sa uvećanom cijenom električne energije
Izvor: bhrt.ba

Sarajevo, 16. decembar 2021.Privredna društva iz Federacije Bosne i Hercegovine neće potpisati dobijene ugovore sa elektroprivredama u FBiH, prema kojima su cijene električne energije  za privredu višestruko povećane i do 350 posto za pojedine kompanije.

Ovu odluku je donijelo Udruženje poslodavaca FBiH i pozvalo svoje članice, ali i sve druge kompanije u FBiH da ne potpišu ugovore o nabavci električne energije sa elektroprivredama.

Iz UPFBiH još jednom pozivaju Vladu Federacije BiH  da hitno poduzme sve neophodne mjere i da putem upravljačkih odbora u javnim elektroprivrednim preduzećima u FBiH donese odgovarajuće odluke kojima će se ograničiti rast cijena električne energije za privredna društva koja se ne snabdijevaju u okviru univerzalne usluge.  U tom smislu, povećanje cijena električne energije za pojedinog kupca električne energije u 2022. godini ne smije biti više od 20 posto,  u odnosu na ugovornu cijenu za snabdijevanje električnom energijom koju je taj kupac imao na dan 01.09.2021. godine.

Ukoliko Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dozvoli povećanje cijena električne energije od 150 do 350 posto za privredna društva u FBiH, doći će do masovnog gašenja pogona, gubitka radnih mjesta i smanjenja plaća zaposlenima. Također će doći do smanjenja izvoza, a bit će i manje investicija u nove pogone, tehnologije i nova radna mjesta.

Povećanje cijena električne energije privredi u FBiH vodi povećanju cijena hrane, roba i usluga koje plaćaju građani, koji će u stvari jedini biti pogođeni. Tako da bi troškovi života po jednom domaćinstvu na godišnjem nivou mogli rasti i više od 500 KM. To će rezultirati povećanom inflacijom, ali i biti karta u jednom pravcu za odlazak iz BiH mladih, kvalificiranih kadrova.

Vlada FBiH je jedina koja to može spriječiti. Pozivamo Vladu FBiH da hitno reagira i ograniči povećanje cijena električne energije za privredna društva na maksimalno 20 posto.

Saopšteno je u dopisu UPFBiH – http://upfbih.ba