Kozaračka 3, Velika Kladuša, BiH
Pon - Pet: 08h - 16h
tel: +387 37 771 700
Meni

Izabrano novo rukovodstvo Udruženja poduzetnika

16. Aprila 2021.

Dana 09.04.2021. godine u Općinskoj vijećnici održana je sjednica Izborno-izvještajne Skupštine Udruženja poduzetnika Velika Kladuša.

Predsjednik Udruženja predstavio je dešavanja i aktivnosti Udruženja koje su obilježile protekle 4 godine, postignuća i rezultate. Upoznao je prisutne sa trenutnom finansijskom situacijom, kretanjem broja članova, te novim informacijama koje su pristigle u međuvremenu. Govorio je o anketiranju privrednika, identificiranim parafiskalnim nametima, migrantskoj krizi i deblokadi GP Velika Kladuša, jasnim dešavanjima i činjenicama po pitanju iste. Pominjao je i nesaradnju sa organom lokalne uprave, ostvarenim jednim sastankom sa savjetnicima Načelnika uz nadu da će novo rukovodstvo uspjeti riješiti navedeni problem.  Osvrnuo se i na pojavu i uticaj pandemije COVID-19 koji je obilježio prošlu, a obilježava i ovu godinu.

Podsjetio je i na projekte koje Udruženje nastoji implementirati, a riječ je o projektu od IV faze (IT centar – koji je oformljen u sjedištu Udruženja, Robotički centar, Centri izvrsnosti i dualnog obrazovanja, StartUp inkubator), saradnji sa Privrednom komorom i Službom za zapošljavanje USK. Zatim je ukazao na pogrešnu percepciji o poduzetnicima i poduzetništvu u lokalnoj zajednici, nedostatak međusobne solidarnosti i saradnje.

Iznio je i rezultate javne rasprave o nacrtima Budžeta i drugih dokumenata Općine, na osnovu koje je za obrtništvo i poduzetništvo izdvojeno 200.000,00 KM, dok prvobitno nije bilo izdvojenih sredstava, te pozvao novo rukovodstvo da traži raspisivanje javnog poziva za transparentnu dodjelu sredstava.

Osvrnuo se i na vlastito iskustvo u ulozi predsjednika Udruženja i ukazao na to da Udruženje postoji za dobrobit svih privrednika, razvoja ambijenta, jačanje konkurentnosti zajednice, saradnje, identifikacije i upozoravanja na probleme i poteškoće sa kojima se suočavaju privrednici, kao i potebu veće posvećenosti članica Udruženju, radu i potpori istog.

Nakon obraćanja predsjednika Udruženja, članovi Skupštine su diskutirali o predočenim izvještajima, te o njima i odlučivali.

Nakon isrpljenih prijedloga za novog predsjednika Skupštine izabran advokat Amir Kajtezović. Odmah nakon ovoga izglasan je i novi Upravni odbor kojeg sada čine: Husein Dolić, Enis Kendić, Boris Horvat, Ibrahim Đedović, Mersad Sarajlija, Munib Ćatić, Zlatka Melkić, Saida Mujezinović-Ribić i Nedžad Mezildžić.

Na prvoj sjednici Upravnog odbora koja je održana 15.04.2021. godine izabran je i predsjednik Udruženja poduzetnika, Boris Horvat.

Izvor: trendradio.ba, UPVKL