Kozaračka 3, Velika Kladuša, BiH
Pon - Pet: 08h - 16h
tel: +387 37 771 700
Meni

CPE seminar u Sarajevu i Tuzli: EU grantovi i kako do bespovratnih sredstava

30. Decembra 2021.

Izvor: klix.ba

S obzirom na sve veće interesovanje privatnog i javnog sektora za bespovratnim sredstvima evropske unije, Centar za poslovnu edukaciju (CPE) ponovo organizuje popularni seminar: “EU grantovi – kako do bespovratnih sredstava za privatni i javni sektor” 20. januara 2022. godine u Tuzli, te 21. januara Sarajevu.

Do sada se na ovom uvodnom seminaru preko 300 učesnika upoznalo sa širokim mogućnostima bespovratnog finansiranja iz različitih EU fondova uključujući postojeće i nove EU programe – Horizon Europe, EIC Accelerator, COST action, Erasmus, Eureka i IPA III fond. EU grantovi su izuzetna prilika za bespovratna sredstva za BH male, srednje i velike privatne i javne firme, nevladine organizacije, univerzitete i javni sektor uključujući organe javne uprave na svim nivoima.

CPE poklanja popust za rane prijave do 12. januara, stoga požurite sa prijavom.

Seminar je namijenjen onima koji su do sada imali malo ili nimalo iskustva sa EU grantovima, te žele na jednom mjestu dobiti pregled različitih mogućnosti pristupa bespovratnim sredstvima. EU grantovi su izuzetna prilika za bespovratna sredstva za BH male, srednje i velike privatne i javne firme, nevladine organizacije, univerzitete i javni sektor uključujući organe javne uprave na svim nivoima.

Prikazat ćemo različite izvore finansiranja putem EU fondova, kako za koordinatore i nosioce projekata, tako i za pronalaženje i saradnju kroz partnerski odnos sa stranim nosiocima projekata. S obzirom da u BiH velika većina privatnih firmi i javnih organizacija nemaju iskustvo i kapacitet da budu nosioci projekta, tako su partnerski odnosi posebno važni onima koji tek ulaze u EU projekte. Razbit ćemo pogrešne zablude da je jedini način pristupa EU fondovima priprema i apliciranje za vlastite projekte, te da partnerski odnosi omogućavaju čak i manjim firmama i organizacijama da bez pisanja projekata, na jednostavan način ponude svoje usluge i kapacitete vodećim evropskim konzorcijima koji provode multimilionske EU projekte.

Kroz praktičan prikaz ćemo učesnike upoznati i sa “Funding & tender opportunities” portalom, odnosno kako se registrirati kao pojedinci i kako registrirati firmu i dobiti PIC broj, kao uvjet za suradnju u svim projektima koje finansira EU. Ključ za učestvovanje u EU projektima jeste da vas potencijalni partneri mogu pronaći, te da aktivno nuditi svoje kapacitete kroz različite mreže za saradnju koje ćemo obraditi na seminaru. Predstavit ćemo i mogućnosti “match making” događaja uživo i online na kojima možete naći partnere iz svoje branše. Odmah nakon seminara učesnici će biti spremni početi tražiti prilike za bespovratna EU sredstva.

Predstavit ćemo trenutno otvorene i predstojeće pozive iz upravo započetog ciklusa EU finansiranja 2021-2027, koji je do sada najveći u povijesti EU i zapadnog Balkana. Planirani budžet programa Horizon Europe od 2021. do 2027. je preko 95 milijardi eura. Fokus će biti na konkursima za BH i “EU paket” za Zapadni Balkan, koji je usvojen.

Kroz interaktivan rad i networking u maloj grupi, učesnici će imati priliku da se konsultiraju sa predavačem o svojim konkretnim pitanjima, kao i da ostvare potencijalnu saradnju sa drugim učesnicima seminara za rad na projektima.

Ovaj seminar će promijeniti vaš način razmišljanja o EU grantovima i mogućnostima bespovratnog finansiranja. Iako je od zemalja u regionu BiH najmanje aktivna u EU projektima, cilj nam je sa ovakvim seminarima podići svjesnost o mogućnostima i ohrabriti BH firme i organizacije da što više apliciraju i koriste bespovratna sredstva iz Horizon Europe, Eureka, COST Action, Erasmus, IPA III i EIC Accelerator programa.

Kome je seminar namijenjen

Seminar je namijenjen vlasnicima i menadžerima mikro, malih, srednjih i velikih privatnih i javnih firmi, predstavnicima univerziteta, vladinim organizacijama, organizacijama za podršku razvoja biznisa, agencijama za podršku inovativnosti i udruženjima poduzetnika.

Izvor: klix.ba

Trener

dr. sc. Danijel Šogorović, dipl.ing.str. Ekspert i trener za EU grantove, NCP BiH za Horizon program

Certifikat

Po završetku seminara učesnici dobijaju certifikat o učešću.

Mjesto i datum održavanja

Tuzla – 20. januar 2022; 9.30 do 16h, hotel Salis 4* Sarajevo – 21. januar 2022; 9:30 do 16h, hotel Hills 5*

Seminar je ograničen na 22 učesnika, zato požurite sa prijavom i iskoristite popust. Više informacija o radionici i prijave na link ili nas pozovite 033 260 505.

CPE seminari u najavi

Proces selekcije kandidata pri zapošljavanju

Sarajevo – 13. januar 2022.

Izvor: klix.ba